Wase voorbeelden

Hieronder vind je enkele Wase voorbeelden:

Uithuiszettingen

De sociale werkplaats Den Azalee en de stad Sint-Niklaas sloten in maart 2010 een overeenkomst over de ophaling, stockering, verkoop en verwerking van goederen afkomstig van uithuiszettingen. Den Azalee volgt daarbij de regels zoals ze door de wetgever zijn opgemaakt en die tot voor deze overeenkomst moesten worden opgevolgd door de stad Sint-Niklaas zelf. Op die manier is de stad verlost van deze onverwachtse klussen en heeft Den Azalee er een dienst bij die zeer nauw aansluit bij haar ander aanbod, met name de kringwinkels.
Onderaan deze pagina vind je het contract tussen de stad Sint-Niklaas en Den Azalee. 

Klusjesdienst

File 1519De gemeente Beveren heeft een vzw opgestart waarin verschillende sociaal-economisch getinte projecten  worden ondergebracht. Een van de projecten is de klusjesdienst. Men heeft twee mensen in dienst genomen die kleine klusjes uitvoeren, zoals kleine schrijnwerkerij, schilderwerken, loodgieterij of tuinonderhoud. De klusjes  beantwoorden aan criteria, die vooraf met de middenstand en de reguliere economie besproken zijn.
Onderaan deze pagina vind je meer toelichting over het project.
Ook Drietakt in Sint-Niklaas heeft op dit moment een ploeg van 3 mensen die bij particulieren thuis kleine klussen kunnen komen uitvoeren.

Verhuisservice

Het buurtbedrijf Drietakt is een buurt- en nabijheidsdienst die onder meer een verhuisdienst aanbiedt. Dit houdt in: het in- en uitpakken, meubels uit elkaar halen en weer in elkaar zetten, lampen of kaders ophangen, opruimen van de zolder of de kelder, enz. Zij hebben een vrachtwagen en een lift ter beschikking. Deze service wordt enkel in Sint-Niklaas en haar deelgemeenten aangeboden en de verhuis mag niet verder zijn dan 30 kilometer. Er is een prijzenpolitiek uitgetekend die onder meer rekening houdt met de kansenpas. Onderaan deze pagina vind je een folder van Drietakt.

Uitbating restaurant/feestzaal/vergaderzaal/lunchbar

Je ziet zeFile 1512 de laatste jaren meer en meer opduiken, de initiatieven van de sociale economie op het domein van de horeca. Niet voor de hand liggend, want de medewerkers waarmee de sociale economie werkt, opleiden om in de harde wereld van de horeca mee te draaien, vergt vele inspanningen. Toch zijn er ook in onze regio voorbeelden te vinden van geslaagde projecten. We vernoemen hier de lunchbar van Alderande in Lokeren, het sociaal restaurant De Variant van Den Azalee en de vergaderzaal Den Hof van Groep Intro, beiden in Sint-Niklaas en de feestzaal Toon van Groep Intro in Sinaai. 

Catering

Recepties verzorgen en overheden of bedrijven voorzien van broodjes en soep is iets wat door de sociale economie al langer wordt georganiseerd. Bekendste spelers op dit domein in het Waasland zijn Den Azalee in Sint-Niklaas met het cateringbedrijf De Wilg en Alderande in Lokeren. De stad en het OCMW van Sint-Niklaas en de intercommunale Interwaas maken veel gebruik van deze diensten.

Grafonderhoud

File 1527Wanneer iemand sterft, wordt het onderhoud van de graven overgelaten aan de nabestaanden. Deze wonen vaak ver weg, zijn zelf niet meer goed te been of het ontbreekt hen gewoon aan tijd. Drietakt organiseert voor de kerkhoven van Sint-Niklaas een onderhoudsdienst. Verantwoordelijken voor een graf kunnen uit verschillende formules kiezen. 

Fietspunten

File 1526Enkele jaren terug lanceerde de NMBS het idee om aan haar stations bewaakte fietsstallingen te organiseren, bij voorkeur in samenwerking met de sociale economie. Gevolg is dat er verschillende sociale economiespelers zijn die zich op de fietsparkings en toebehoren hebben gestort. Zo'n fietspunt biedt naast bewaking ook meestal fietsregistratie en kleine herstellingen aan. Zo is er het fietspunt in Lokeren i.s.m. Mo-clean, het fietspunt in Sint-Niklaas i.s.m. Den Azalee, het fietspunt in Beveren i.s.m. de vzw sociale economie Beveren.

Imkerij

File 1528Een aparte activiteit in onze regio is de imkeractiviteit van Jomi. In samenwerking met de universiteit van Gent heeft Jomi een project opgezet dat in eerste instantie onderzoek doet naar de verdwijnziekte van bijen in onze regio. Maar daarnaast zorgt het houden van bijenkorven ook voor de productie van honing en kan deze worden aangekocht op de domeinen van Jomi.

Groenonderhoud

File 1543Een klassieker onder de taken die men als lokale overheid aan de sociale economie overlaat. Ook in het Waasland zijn er verschillende voorbeelden. Dit gaat dan van het oprapen van gevallen bladeren, over het afrijden van gras tot het snoeien van struiken en zelfs het knotten van bomen. Vaak wordt dit gecombineerd met andere straatactiviteiten, zoals het oprapen van zwerfvuil of het onderhoud van straatmeubilair. Je kan hiervoor terecht bij Groep Intro, Jomi en Wase Werkplaats.

Goedkope Kledij

File 1531Er zijn verschillende Wase sociale economie organisaties die tweedehandskledij verzamelen, retoucheren en verkopen. Ze zamelen de kledij zelf in en retoucheren via doelgroepwerknemers en/of vrijwilligers de kledij  waar nodig. Daarna komt de kledij in de winkels terecht, waar ze te koop wordt aangeboden. Voorbeelden in de Wase regio zijn: de kringwinkels in Lokeren, Temse, Sint-Niklaas, Kieldrecht en ook de winkel van het arbeidszorgproject Alderande.

Biologische groenten

File 1529In de arbeidszorg zijn er meerdere organisaties te vinden die zich toeleggen op het kweken van biologisch geteelde groenten en fruit. Ook in het Waasland. De mensen van Jomi werken met de doelgroepwerknemers onder het motto:  Onze prioriteit is versheid, gezondheid en kwaliteit boven kwantiteit, maar dit vraagt van onze klanten soms een beetje tijd. Een stap dichter  bij onthaasting en wijsheid, welzijn en vitaliteit. De groenten worden verkocht in hun eigen winkel, maar ook op de groenteveiling van Kampenhout. 

© Interwaas 2009 - Lamstraat 113 - 9100 Sint-Niklaas - Tel: 03 780 52 00 - Fax: 03 780 52 09 - info (at) interwaas.be - Webdesign Pure Sign