Bezoekerscentrum De Klinge

 Voor de technische coördinatie en begeleiding van het bezoekerscentrum De Klinge heeft de gemeente Sint-Gillis-Waas een beroep gedaan op Interwaas. Het bezoekerscentrum De Klinge is gelegen op een unieke locatie aan de Belgisch-Nederlandse grens langsheen een druk bereden recreatief fietspad op een voormalige spoorwegbedding van de internationale lijn Mechelen-Terneuzen. De locatie ligt ook strategisch tussen twee waardevolle natuurgebieden: het Stropersbos langs de Vlaamse kant en de Clingse bossen in Nederland.

De site werd ontwikkeld rond vier thema’s:

  1. natuur;
  2. spoorweg;
  3. grens;
  4. klompen.

Het toeristisch potentieel van de erfgoedthema’s en het natuurschoon wordt op twee niveaus ontsloten dankzij een aantrekkelijke buitensite en een functioneel ingericht gebouw. De buitensite bevat tal van verwijzingen naar het stationsverleden. Zo kreeg een oude locomotief en een treinwagon een plaats op de overgebleven spoorrails. Verder wordt er basisinformatie aangeboden over de andere thema’s op informatiepanelen. De creatie van een verkeersvrij open ontmoetingsplein dat als lokale evenementenruimte kan dienen, vergroot de waarde van de omgeving. De buitensite zal verder het decor vormen voor workshops over het klompenambacht en als startplaats voor diverse themawandelingen dienen. In het gebouw werd een expositieruimte ingericht met een dynamische en interactieve opstelling over de vier thema’s. De klompennijverheid en het natuurthema krijgen hier de meeste aandacht. Verder herbergt het gebouw een café, een depot en een multifunctionele ruimte voor thematentoonstellingen en educatief werk.

Pilootproject publieke ruimten

Voor de technische coördinatie en begeleiding van dit toeristisch project wenste de gemeente een beroep te doen op de diensten van Interwaas. Interwaas trad op als projectcoördinator en benaderde het project vanuit verschillende invalshoeken: cultureel erfgoed, ruimtelijke planning, projectregie, opvolging uitvoering, coördinatie, enz. Hiervoor werd een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Sint-Gillis-Waas en Interwaas opgemaakt.

Klingspoor

Op vrijdag 5 juli 2013 werd het nieuwe ontmoetingsplein in De Klinge officieel geopend. Het plein kreeg de naam KLINGSPOOR en ook een eigen website: www.klingspoor.be. Je vindt er onder meer informatie over de vroegere spoorlijn Mechelen-Terneuzen, het Stropersbos, de Staats-Spaanse linies, het leven in de grensstreek en de klompenmakerij. In de kalender worden de activiteiten opgesomd die de komende maanden plaatsvinden op het plein rond één van de vier erfgoedthema's. Verder worden op de website ook wandel- en fietsroutes, horecazaken en logeermogelijkheden voorgesteld. Kortom, KLINGSPOOR is dus de uitvalbasis bij uitstek voor een dagtrip, groepsbezoek of schooluitstap!

Foto's

Bezoekerscentrum De Klinge situatieschets
Bezoekerscentrum De Klinge situatieschets
Opening Klingspoor op 05/07/2013
Opening Klingspoor op 05/07/2013
Opening Klingspoor op 05/07/2013
Opening Klingspoor op 05/07/2013
Opening Klingspoor op 05/07/2013
Opening Klingspoor op 05/07/2013

© Interwaas 2009 - Lamstraat 113 - 9100 Sint-Niklaas - Tel: 03 780 52 00 - Fax: 03 780 52 09 - info (at) interwaas.be - Webdesign Pure Sign