Buitenbeentjes 2009

imagebrowser imageIn 2009 stonden de Buitenbeentjes in het teken van 'mens en kennis'.  

Hieronder vind je een overzicht van de lezingen die in 2009 op het programma stonden.

 

 

Wat? Wie? Waar? Wanneer?

 

Darwin en de evolutietheorie Johan Braeckman Lokeren do 24/09/2009
Mama Daktari Marleen Temmerman Temse ma 28/09/2009
Homo Energeticus Peter Aelbrecht Sint-Niklaas do 08/10/2009
Alzheimer Christine V. Broeckhoven Sint-Gillis-Waas ma 12/10/2009
Mindfulness, een pad van vrijheid David Dewulf Beveren do 22/10/200
Hoe Europa ons leven beïnvloedt Hendrik Vos Waasmunster ma 26/10/2009
Opvoeden is een groeiproces Peter Adriaenssens Moerbeke do 12/11/2009
Een waardig levenseinde Wim Distelmans Kruibeke ma 16/11/2009
Een tuin van eten Peter Bauwens Stekene do 26/11/2009

  


Darwin en de evolutietheorie - Johan Brackman

Geen enkele wetenschappelijke theorie beïnvloedt zo dramatisch ons denken over de natuur en onszelf als Charles Darwins evolutietheorie, zoals beschreven in zijn boek 'Over het ontstaan van soorten'. Discussies en controverses zijn sindsdien gestart en blijven tot op heden voortduren. Veel debatten over Darwin zijn niet louter wetenschappelijk van aard. Darwinistisch denken gaat evenzeer over religie, moraal, cultuur, gedrag en alles wat we als typisch menselijk beschouwen. Sommigen zijn daar bijzonder opgetogen over, anderen vinden het een gruwel.

Johan Braeckman is filosoof en als hoofddocent verbonden aan de Universiteit Gent, vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap, actief lid van SKEPP.

Mama Daktari - Marleen Temmerman

In haar nieuwe boek 'Mama Daktari' beschrijft senator en gynaecologe Marleen Temmerman de schrijnende maar ook bemoedigende ervaringen in haar kliniek in Afrika. Ze wil ook aantonen hoe de Westerse wereld betrokken is bij de toestanden die ze er aantreft.

Homo Energeticus - Peter Aelbrecht

Peter Aelbrecht (1965) staat als arts aan het hoofd van de Energiekliniek in Aalst en is auteur van de Homo Energeticus-boeken. Homo energeticus is ondermeer gebaseerd op mindfulness en de referentie voor iedereen die op zoek is naar informatie rond optimale energie en levenskwaliteit. Het wordt tevens aangewend als therapie bij burn-out en depressie.

Alzheimer - Christine Van Broeckhoven

Christine Van Broeckhoven maakte naam door haar onderzoek naar dementie en alzheimer. Haar onderzoek werd meermaals bekroond met wetenschappelijke prijzen. De ziekte is echter nog steeds weinig bekend bij het grote publiek en veel patiënten blijven met vragen achter. Daarom engageert ze zich om overal in Vlaanderen lezingen te geven en de bevindingen van het wetenschappelijke onderzoek te vertalen naar leken. Alzheimer en dementie verstaanbaar maken voor het grote publiek, dat is wat ze beoogde met haar boek 'Brein en Branie: een pionier in Alzheimer'.

Mindfulness, een pad van vrijheid - David Dewulf

Mindfulness betekent “volledig vrij leven in het nu”. Je leert om je te concentreren op datgene waar je mee bezig bent, om niet meer te piekeren over wat in het verleden is gebeurd of in de toekomst nog gaat gebeuren. Mindfulness creëert innerlijke rust en maakt je meer bestand tegen stress, depressie en burn-out. David Dewulf is arts, trainer en auteur van diverse boeken. Hij vertelt over stress, de opbouw van stress en wat je er zelf aan kan doen.
www.aandacht.bewww.itam.be

Hoe Europa ons leven beïnvloedt. - Hendrik Vos

Europese politiek lijkt vreselijk ingewikkeld en alleen te doorgronden door geleerde juristen of dappere kenners. Tegelijk is Europa heel dichtbij gekomen. De Europese Unie beslist niet alleen over de euro, maar ook over gsm-tarieven, uitstoot van auto’s, voedseletiketten of ouderschapsverlof. Hendrik Vos en Rob Heirbaut schreven hierover een boek, dat in 2008 nog de Wablieft?-prijs kreeg voor het klare taalgebruik.
Hendrik Vos bespreekt hoe buitengewoon groot de impact van Europa is geworden en tracht een antwoord te geven op de heikele vragen: Waarom stelt Europa zo vaak teleur? En waar liggen eigenlijk de grenzen van Europa?

Succesvol opvoeden - Prof. dr. Peter Adriaenssens

Prof. dr. Peter Adriaenssens is een autoriteit binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie. Hij is als kinderpsychiater verbonden aan het Universitair Ziekenhuis van Leuven. Daarnaast is hij directeur van het Vertrouwenscentrum voor Kindermishandeling.
Hij is de auteur van verscheidene klassiekers over het opvoeden van kinderen en jongeren. Zijn publicaties behandelen vooral de sociale kinderpsychiatrie: trauma’s bij kinderen, familietherapie en het grensgebied tussen opvoedingsvragen en opvoedingsmoeilijkheden.

Een waardig levenseinde - Wim Distelmans

Wim Distelmans is kankerspecialist en professor in de palliatieve geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is een van de pioniers in België voor de erkenning van palliatieve zorg en vecht voor het recht op euthanasie.

Een tuin van eten - Peter Bauwens

Freelance groenauteur Peter Bauwens geeft een nieuwe kijk op de 'eetbare' tuin. Zijn lezing gaat over meer kleur, meer smaak en meer variatie. Biodiversiteit in je tuin en op je bord.

BijlageGrootte
Buitenbeentjes 2009 aff LRs.pdf227.31 KB
Folder18.44 MB

© Interwaas 2009 - Lamstraat 113 - 9100 Sint-Niklaas - Tel: 03 780 52 00 - Fax: 03 780 52 09 - info (at) interwaas.be - Webdesign Pure Sign