Deze studie uitgevoerd door de firma Witteveen+Bos levert het lokale beleid concrete suggesties op alternatieven voor de auto aantrekkelijker te maken. Dat moet het aantal verplaatsingen te voet, met de fiets of het openbaar vervoer doen toenemen. Het Waasland was het onderzoeksgebied. De studie nam ook de relaties naar de aangrenzende gemeenten, grensoverschrijdende relaties richting Nederland en grotere woon- en werkpolen zoals Gent, Antwerpen en Brussel, mee.
Op basis van een analyse en evaluatie van de bestaande toestand zijn de kansen en knelpunten voor de verschillende verplaatsingsmodi conform het STOP-principe (Stappers, Trappers, Openbaar vervoer) uitgewerkt. Er worden oplossingsrichtingen voorgesteld.
11 'factsheets' zijn uitgewerkt rond thema's zoals fietsparkeren, bewegwijzering, collectief bedrijfsvervoer, e.d. Deze 'factsheets' bevatten concrete en bruikbare informatie waarmee gemeenten uit het Waasland op een eenvoudige manier aan de slag kunnen gaan.
Drie voorbeelden ter illustratie
Oversteekbaarheid van de N70. De oversteekbaarheid van de N70 vormt een belangrijk knelpunt door de hoge verkeersintensiteiten, het snelheidsregime en de gelijkvloerse kruisingen voor het fietsverkeer. In de projectdefinitie zijn 14 kruispunten geïnventariseerd waar fietsroutes en -netwerken de N70 kruisen en waar prioritair de kruispunten kunnen worden aangepakt.
Kwaliteitsimpuls stationsomgevingen. Een inventarisatie toont aan dat de betrokken gemeenten en belangengroepen de kwaliteit van de voorzieningen op en rond de stations in het Waasland (met uitzondering van Sint-Niklaas) onvoldoende vinden. Aantrekkelijke, kwaliteitsvolle en multifunctionele stationsomgevingen kunnen hun rol als toegangspoorten ten volle uitspelen en kunnen op die manier ook bijdragen tot het aantrekkelijker maken van het openbaar vervoer. Het weldoordacht opwaarderen van stationsomgevingen tot multimodale mobiliteitsknooppunten komt het gebruik van het openbaar vervoer ten goede.
Fietsverbinding Sint-Niklaas - Temse. Het tracé van de spoorweg tussen Sint-Niklaas en Temse biedt een kans om een snelle en directe fietsverbinding aan te leggen tussen Sint-Niklaas en Temse, die daarbij tevens de bereikbaarheid van het industrieterrein TTS vergroot. Deze fietsverbinding kan een belangrijk deel van het fietsverkeer weghalen van de gemengde verkeersas Hertjen - Houten Schoen - Hoogkamerstraat.
Wat zijn de volgende stappen?
In functie van de mogelijkheden en gespreid over de komen jaren begeleidt Interwaas de delen van deze studie naar uitvoering. Interwaas kan zelf geen projecten uitvoeren. Het is onze rol om de betrokkenen rond de tafel te krijgen, te lobbyen, katalysator te zijn, regisseur te zijn, ... om de betrokkenen naar de uitvoering van projecten te begeleiden.