Start to stream - (online) inspiratiedag Cultuurtuin WAAS op maandag 7 december 2020

Cultuurtuin WAAS nodigt je uit voor een gratis inspiratiedag op maandag 7 december rond de vele aspecten van het livestreamen, en dit ONLINE. Met inspiratie- en infosessies, demo's en uitwisseling. Over het live-streamen van voorstellingen, lezingen en vormingsaanbod, over thema's als auteursrechten, interactiviteit en beleving, Met voorbeelden van (corona) livestreamervaringen uit eigen en regio en daarbuiten. Voor Wase cultuur- en erfgoedwerkers. 

Er zijn vijf tijdsblokken met telkens twee parallelle sessies. Je schrijft vooraf in voor één of meerdere sessies. De sprekers geven toelichting gedurende 30 à 45 minuten, waarna je vragen kan stellen. Na elk blok is er een korte pauze. We werken via Zoom.

Na inschrijving krijg je de nodige info om vlot te kunnen deelnemen aan de door jou gekozen sessie(s).

                         

BLOK 1 (9u40 – 10u45)

WELKOM

Cultuurtuin WAAS wil van de inspiratiedag gebruik maken om in primeur het logo van onze nieuwe organisatie voor te stellen. Dit vormt de start van de dag, in het eerste plenaire moment om 9u30. 

SESSIE 1A. Do it Yourself. Tools voor livestreaming – met Kristof D'hanens (I Like Media)              

Sinds de uitbraak van covid-19 zetten cultuurorganisaties massaal in op online tools om cultuur tot bij de mensen te brengen. Zie jij door het bos de bomen nog? Gebruik je best Zoom, Whereby of Facebook Live? Wat zijn de verschillen? Welk materiaal heb je nodig? En wat doe je best om het boeiend en interactief te houden?

SESSIE 1B. Livestream voorstellingen. Tips & tricks voor een optimale beleving – met Evi Gillard (CultuurConnect)            

Sinds 2017 experimenteert Cultuurconnect met livestreaming naar woonzorgcentra en kinderziekenhuizen. Cultuurhuizen kunnen intekenen op een aanbod van livestreams van voorstellingen en werken samen met zorginstellingen uit de buurt om dit minder mobiele publiek op afstand een unieke livestreamervaring te bezorgen, met extra aandacht voor beleving en verbinding. Cultuurconnect ondersteunt en ontzorgt op technisch en organisatorisch vlak, én experimenteert nu ook met een aanbod voor thuiskijkers via het platform cultuurstream.be. In deze sessie deelt Cultuurconnect inzichten uit al deze experimenten.

                                               File 4140

BLOK 2 (10u55 – 12u)                                                                            

SESSIE 2A. Rechten bij streaming – met Didier Deneuter, Modolaw & Cultuurloket

Cultuurloket maakt ons wegwijs in de rechtenproblematiek bij streamings. Cultuurwerkers worden immers geconfronteerd met heel wat vragen bij het opzetten van een stream, of het nu gaat om een voorstelling, een concert, een vertelsessie of een lezing. Daarnaast heb je een waaier aan modaliteiten: is het aanbod gratis of betalend, open of besloten? Is het enkel live te beleven of ook na afloop? Wat moet er geregeld worden met de beheersvennootschappen en welke tarieven zijn van toepassing? Didier Deneuter, partner bij Modolaw en expert voor Cultuurloket, licht het theoretische kader toe en gaat dan in op vragen van de aanwezigen.

Deze sessie vormt een tweeluik met een online terugkomsessie van 1u, op een vast te leggen moment, waarbij een vijftiental deelnemers de kans krijgen om heel gerichte vragen te stellen aan de expert.                            

SESSIE 2B. Vormingplus online – met Kathleen Devroe en Liza Vervaet (Vormingplus Waas-en-Dender)

Na het annuleren van 121 fysieke activiteiten schakelde Vormingplus in het voorjaar snel over naar het organiseren van een online aanbod. Hierbij werd Zoom doelbewust als platform gekozen. Tijdens deze workshop deelt Vormingplus Waas-en-Dender ervaringen, vragen en gemaakte keuzes. Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar de samenwerking met andere Vormingpluscentra en het zoeken naar mogelijkheden om regionale meerwaarde te bieden.

Tot slot stelt Vormingplus het ondersteuningsaanbod voor rond het gebruik van Zoom, dat ze voor vrijwilligers in sociaal-culturele verenigingen ontwikkelden.                                     

BLOK 3 (12u10 – 13u15)                                                                                       

SESSIE 3A. Over interactiviteit bij streaming. Babbelonië 2.0, praktijkvoorbeeld uit eigen regio - met Johan Vermeersch en een Babbeloniëbegeleidster (Vormingplus Waas-en-Dender)

In Babbelonië komen Nederlandstaligen en anderstaligen samen om in groepjes te praten. Tijdens de corona-lockdown gebeurde dat online! Met Zoom. Tijdens deze workshop deelt Vormingplus zijn ervaringen. We zie hoe je interactie tussen de deelnemers kan bevorderen en wat de voor- en nadelen zijn van elkaar online ontmoeten. 

SESSIE 3B. Virtueel Podium: stand van zaken. Inspirerende voorbeelden uit diverse sectoren – met CultuurConnect

De coronacrisis sluit zowel artiesten, het publiek als de cultuurprofessional op in hun kot, maar creativiteit laat zich niet kisten. Dat zie je aan de vele online culturele initiatieven: van virtuele museumrondleidingen tot online muziekfestivals en nieuwe vormen van podiumkunst. Wat leren we hieruit en welke kansen biedt een digitale programmatie in post-coronatijden?

Het voorstel om de mogelijkheden van virtuele podiumvoorstellen af te toetsen werd ingediend door CC Casino (Houthalen-Hechteren) tijdens de Zomeroproep 2019 van Cultuurconnect, lang voor corona dus. Ze onderzoeken de langetermijnmeerwaarde van virtuele podiumvoorstellingen voor cultuurcentra. Daarnaast zoemen ze in op internationale voorbeelden van onlinewerkingen van theaters, musea en kunsteducatieve organisaties, zoals Nite Hotel (Noord Nederlands Toneel), Virtual Views (Moma) en Digital Theatre (UK).

                                                 File 4142

MIDDAGPAUZE (13u15 - 14u)    

BLOK 4 (14u - 15u)                                                                                                           

SESSIE 4A. Studio Waaigat, Praktijkvoorbeeld uit eigen regio

Corona daagde niet enkel de grote spelers uit om het cultuurpubliek anders te bereiken. Het team van Ontmoetingscentrum ’t Waaigat In Zwijndrecht switchte heel snel naar een digitaal alternatief toen bleek dat het vaste programma voor zomer 2020 niet kon plaatsvinden. De idee van Studio Waaigat was geboren. Gedreven stafmedewerkers en techniekers timmerden aan een decor en voorzagen apparatuur voor een wekelijkse livestream vanuit 't Waaigat. Theatermaker Wim Van de Velde ontving lokale gasten uit onderwijs, zorg en cultuur. Een muzikale gast vertolkte keuzenummers van de praatgast, gevolgd door een eigen set. Techniek, productie en regie was volledig 'home made'. Met mooie deelnamecijfers en heel wat digitale expertise als resultaat, voor een bescheiden budget.

                                                                                                                          

SESSIE 4B. Verborgen Verhalen 2.0. Participatief Erfgoed mét social distancing – met Tina De Gendt (STAM)

Voor het project De Vierkante Kilometer van het Gentse stadsmuseum STAM trekt historica Tina De Gendt de volgende jaren van wijk naar wijk, om samen met de bewoners op zoek te gaan naar ‘verborgen stadsgeschiedenissen’. In maart 2020 gooiden ze het project radicaal over de digitale boeg: een online lezing die in geen tijd 20.000 views had én een aantal onverwachte resultaten op lange termijn. In deze sessie doet Tina niet alleen het verhaal achter de online lezing, maar gaat ze ook in op de 'do’s and don’ts’ bij het ontwikkelen van een online aanbod naar het brede publiek en voor scholen.

                                                                                                             

BLOK 5 (15u05 – 16u)                         

SESSIE 5. Allez, Chantez! – Keynote van initiatiefneemster Annelore Camps
Elke maand trakteren de zangcoaches van Allez, Chantez! honderden mensen op een portie zangplezier en verbondenheid. Terwijl COVID-19 ons allemaal op afstand houdt van elkaar, vonden de initiatiefnemers zich opnieuw uit en lanceerden ze een concept dat intussen al zangliefhebbers uit meer dan 200* gemeenten met elkaar verbindt: ze organiseren een maandelijkse live zangsessie in Gent die via internet gestreamd wordt en heel Vlaanderen voluit samen laat klinken in woonkamers en ziekenhuizen. Hoe komt het dat ze erin slagen om zoveel mensen aan te spreken? Welke eenvoudige communicatietechnieken gebruiken ze om hun grote fanbasis te activeren? En waarom geloven ze dat een simpel spaarvarken minstens even waardevol is als structurele subsidies?
                                                                
                                          

Met dank aan Vormingplus Waas-en-Dender die de deuren van zijn nieuwe livestreamstudio openzet voor deze dag.

Met dank aan Floris Daeleman voor de technische ondersteuning.

 

Inschrijven doe je via deze link.

 

© Interwaas 2009 - Lamstraat 113 - 9100 Sint-Niklaas - Tel: 03 780 52 00 - Fax: 03 780 52 09 - info (at) interwaas.be - Webdesign Pure Sign