Woonproject VTS in Sint-Niklaas

Projectfiche

Situering: De site van de Vrije Technische Scholen (VTS) ligt in het centrum van Sint-Niklaas, tussen het Onze-Lieve-Vrouwplan en de Collegestraat. 
Partners: de stad Sint-Niklaas, de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting, de Waasse Landmaatschappij en Interwaas 
Subsidies: Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en POD Maatschappelijke Integratie dienst Grootstedenbeleid
Timing: niet gekend

Meer informatie

De voormalige schoolsite Vrije Technische Scholen (VTS) is gelegen in de stadskern van Sint-Niklaas op een boogscheut van de Grote Markt (onder de Onze-Lieve-Vrouwtoren). De site was meer dan 100 jaar een vak- en technische school. In juni 2008 sloot de school definitief de deuren en nam de stad Sint-Niklaas samen met Interwaas het initiatief voor de realisatie van een kwaliteitsvol en duurzaam stadsvernieuwingsproject met de steun van de POD Maatschappelijke Integratie (dienst Grootstedenbeleid).

Op basis van een masterplan uit 2009 opgemaakt door Nero Architecten werden verschillende projectonderdelen (gebouwencomplexen) toegewezen aan de projectpartners: De Waasse Landmaatschappij realiseert 5 sociale koopwoningen, de Sint-Niklase Maatschappij voor Huisvesting realiseert een 15-tal sociale huurwoningen, de stad Sint-Niklaas realiseert een uitbreiding van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en atelier- en workshopruimtes voor de stadsschouwburg.

Voor de renovatie, restauratie en omvorming van de bestaande gebouwen in opdracht van de ‘publieke’ partners werd eind 2013 het ontwerpteam Volt architecten – blaf – denc!-studio aangesteld.

Publiek domein

Het publiek domein vervult een belangrijke functie in het project. De voormalige speelplaatsen en een deel van de ruimte vrijgekomen na de sloop van minderwaardige gebouwen op de site worden als openbare pleintjes aangelegd en onderling met elkaar verbonden. De site wordt aangelegd als voetgangerszone. Gemotoriseerd verkeer is niet toegelaten op de site met uitzondering voor hulpdiensten en laden en lossen. Als ontwerper voor de publieke ruimte werd Omgeving aangesteld.

Foto's

VTS verdeling partners
VTS grondplan
VTS perspectief 1
VTS perspectief 2
VTS perspectief 3
BijlageGrootte
Sint-Niklaas - VTS-site (pdf)205.59 KB
Bescherming definitief besluit (pdf)1.77 MB
Bescherming motivatienota (pdf)362.38 KB
Masterplan geactualiseerd d.d. 042014 (pdf)1.86 MB
Masterplan Nero architecten analyse (pdf)9.96 MB
Masterplan Nero architecten bijlage fotorepportage (pdf)14.17 MB
Masterplan Nero architecten ontwerp (pdf)8.4 MB
RUP grafisch plan (pdf)990.51 KB
RUP stedenbouwkundige voorschriften (pdf)959.54 KB
RUP toelichtingsnota (pdf)8.93 MB
Sloop schema afbraak algemeen (pdf)513.04 KB
Sloopplan 1 (pdf)4.47 MB
Sloopplan 2 (pdf)341.47 KB
Voorontwerp publieke ruimte OMGEVING (pdf)4.17 MB

Lokatie

Javascript is required to view this map.

© Interwaas 2009 - Lamstraat 113 - 9100 Sint-Niklaas - Tel: 03 780 52 00 - Fax: 03 780 52 09 - info (at) interwaas.be - Webdesign Pure Sign