Woonproject Clementwijk² in Sint-Niklaas

Projectfiche

Situering: aan de noordrand van de stad Sint-Niklaas tussen de Spieveldstraat, Bekelstraat en Mechelen-Terneuzenwegel
Partners: stad Sint-Niklaas (31 kavels), Waasse Landmaatschappij (42 sociale koopwoningen), Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting (130 sociale huurwoningen), Matexi (169 koopwoningen) en Interwaas (28 budgetkavels) in een publiek-private samenwerking
Subsidies: Thuis in de Stad, Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Agentschap voor Binnenlands Bestuur - Team Stedenbeleid, Agentschap voor Natuur en Bos en Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
Timing: begin 2017
Beschikbaar via Interwaas: 28 budgetkavels in fase 1

Indeling woonproject

File 2151In een eerste fase (16 ha) zal Clementwijk² plaats bieden aan 400 energiezuinige woningen bestemd voor verschillende bewonersgroepen en een stadsdeelpark van 4 ha. In een tweede fase (12 ha) wordt de wijk verder uitgebreid tot 700 woningen en met gemeenschappelijke voorzieningen zoals een school, kinderopvang en buurtwinkel. Het is meteen het grootste stadsuitbreidingsproject ooit in Sint-Niklaas.

In vier kernwoorden samengevat wordt de nieuwe wijk groen, autoluw, energiezuinig en speels. Fietsers en voetgangers krijgen er voorrang. De woonvelden zijn wel bereikbaar voor auto’s, maar er is geen kriskas verkeer doorheen de wijk. Auto’s worden geparkeerd op gebundelde parkings in de woonvelden. Voor bezoekers zijn er parkings aan de rand van de wijk, zodat de straten gezellige leef- en speelstraten worden.

Bij de inplanting van de woonvelden is rekening gehouden met het bestaande landschap: de grachten blijven bestaan en de woonvelden komen op de bolakkers. Naast de woonvelden komt een groot, natuurlijk park waarin heel wat te beleven zal zijn. De bestaande grachten en knotwilgen worden zoveel mogelijk behouden. Er komen school- en buurttuintjes (fase 2), avontuurlijke speelzones, ontmoetingsplekken voor grote en kleine evenementen, enz. Kortom, het park wordt het kloppend hart van de wijk.

Eerste spadesteek

Op zaterdag 4 mei 2013 heeft Vlaams minister voor Wonen Freya Van den Bossche (Sp.a) de eerste spadesteek gegeven voor de uitbreiding van de Clementwijk, waarvan je hieronder een aantal sfeerbeelden terugvindt. Dan werd ook de website https://www.clementwijk.be/ gelanceerd.

De werken van fase 1 zijn eind maart 2013 gestart en lopen tot het voorjaar 2014. Daarna worden de woningbouwprojecten gefaseerd opgericht.

Cohousing

File 2141In Clementwijk² komt ook een project voor cohousing voor een 20-tal privéwoningen. Een cohousing gemeenschap bestaat uit meerdere families (en alleenstaanden), die elk hun eigen huis of appartement bewonen, maar daarnaast gemeenschappelijke delen gebruiken en beheren, zoals een tuin, een grote leefruimte met eetzaal en keuken, wasfaciliteiten en kinderopvang. Cohousing Waasland is hiervoor nog op zoek naar geïnteresseerde medebewoners. Wie interesse heeft, kan zich kandidaat stellen via info@cohousingwaasland.be.

Foto's

1196.jpg
Clementwijk²
Clementwijk² - panorama
Clementwijk² - eerste spadesteek
Clementwijk² - eerste spadesteek
Clementwijk² - eerste spadesteek
Clementwijk² - eerste spadesteek
Clementwijk² - eerste spadesteek

Lokatie

Javascript is required to view this map.

© Interwaas 2009 - Lamstraat 113 - 9100 Sint-Niklaas - Tel: 03 780 52 00 - Fax: 03 780 52 09 - info (at) interwaas.be - Webdesign Pure Sign