Farnèselaan (Melsele) voorbeeld voor Vlaanderen

Don, 25/06/2020

Het woonproject van Interwaas in de Farnèselaan in Melsele is een schoolvoorbeeld van groene klimaatbestendige inrichting van de publieke ruimte. Dat vinden niet alleen wij maar ook Blauwgroenvlaanderen.be Dat is de vandaag gelanceerde website voor professionals die zich bezig houden met de inrichting van de publieke ruimte in Vlaanderen. De site informeert en inspireert rond klimaatadaptatie en het natuurvriendelijk maken van de omgeving.

Het was de laatste weken weer prominent aanwezig in het nieuws: de Vlaamse bodem heeft dorst, grote dorst. Al enkele jaren op rij wordt bevestigd wat experts al langer voorspellen: de klimaatverandering brengt ons lange droge periodes, afgewisseld met felle piekbuien.

Doordat de bodem in Vlaanderen in grote mate verhard is, kan het regenwater er niet insijpelen. Dat leidt enerzijds tot verdroging en anderzijds tot lokale wateroverlast. Bij de inrichting van de publieke ruimte is dan ook een mindshift nodig om water de ruimte te geven die het nodig heeft.

Via de gemeenten kreeg VLARIO, het overlegplatform & kenniscentrum voor rioleringen- en afvalwaterzuiveringssector in Vlaanderen, wel vaker de vraag of er goede voorbeelden beschikbaar waren. Via werkgroep 2+3 werd begin dit jaar een oproep gedaan om projecten in te dienen. Het resultaat vind je op de gloednieuwe website Blauwgroenvlaanderen.be ontwikkeld in samenwerking met Aquafin.

De gemeente Beveren diende het Interwaasproject in de Farnèselaan in Melsele in. Het gaat om een initiatief van Interwaas in een publiek-private samenwerking. Dat werd nu geselecteerd als een van de voorbeelden voor Vlaanderen.

Meer op https://blauwgroenvlaanderen.be/professionals/projecten/verkaveling-a-farneselaan-gaverlandstraat-beveren/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Interwaas 2009 - Lamstraat 113 - 9100 Sint-Niklaas - Tel: 03 780 52 00 - Fax: 03 780 52 09 - info (at) interwaas.be - Webdesign Pure Sign